• Blog
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΣΤΑΡΑΤΑΛΟΓΙΑ «ΑΔΕΛΦΑΚΙ»
  • Αρχική
  • ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • ΑΠΟΨΗ
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • ΑΠΟΨΗ
No Result
View All Result
ΣΤΑΡΑΤΑΛΟΓΙΑ «ΑΔΕΛΦΑΚΙ»
No Result
View All Result
Home ΑΜΥΝΑ

Τι έδειξε το «crash test» των Rafale στο Κασμίρ–Τι συμπεράσματα βγαίνουν για την Ελλάδα

Αποκαλυπτική ανάλυση του επισμηναγού (Ι) ε.α. Στέφανου Καραβίδα για τις εναέριες εμπλοκές μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

21 Μαΐου, 2025
in ΑΜΥΝΑ, ΑΠΟΨΗ, ΔΙΕΘΝΗ
0
Τι έδειξε το «crash test» των Rafale στο Κασμίρ–Τι συμπεράσματα βγαίνουν για την Ελλάδα
255
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η από μεγάλη απόσταση ανεπιβεβαίωτη κατάρριψη αριθμού μαχητικών Rafale, η χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος – αέρος μακρού βεληνεκούς, όπως οι Meteor που προμηθεύτηκε η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), και ο καθοριστικός ρόλος των αεροφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) είναι μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα δικαιολογούσαν το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την αερομαχία της Τετάρτης 7 Μαΐου μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων Ινδίας – Πακιστάν.

  • Από τον Περικλή Ζορζοβίλη, «κυριακάτικη δημοκρατία»

Αν όμως στην εξίσωση προστεθούν οι στενές σχέσεις Πακιστάν – Τουρκίας και η ανακοινωθείσα στις 14 Μαΐου έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πώληση κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος – αέρος AIM-120C-8 βεληνεκούς ανώτερου των 160 χλμ., τότε το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα εντονότερο.

Η αερομαχία έγινε το βράδυ της 7ης Μαΐου, την ημέρα που η Ινδία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σιντούρ», εξαπέλυσε 14 πυραυλικές επιθέσεις σε εννέα τοποθεσίες στο υπό πακιστανική διοίκηση δυτικό μέρος του Κασμίρ και στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν κατά ισλαμιστών μαχητών που επιδιώκουν ενσωμάτωση όλου του Κασμίρ στο Πακιστάν. Διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν άνω των 70 ινδικών μαχητικών (συμπεριλαμβανομένων 12 Rafale) και περισσότερα από 40 πακιστανικά μαχητικά, καθώς και ΑΣΕΠΕ Saab 2000 Erieye, παρόμοια με αυτά που διαθέτει η ΠΑ (τα οποία βασίζονται στο ΕΜΒ-145 της Embraer), με μέγιστη εμβέλεια 450 χλμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα μαχητικό των αντιμαχομένων δεν διέσχισε τη συνοριακή γραμμή ελέγχου (LOC – Line Of Control).

Σε μια πρώτη αναζήτηση των κρίσιμων παραγόντων που καθόρισαν το αποτέλεσμα της αερομαχίας, η «κυριακάτικη δημοκρατία» συζήτησε με τον επισμηναγό (Ι) ε.α. Στέφανο Καραβίδα, διεθνολόγο και υπ. Δρα Γεωπολιτικής, και με πηγή η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Κατά τον κ. Καραβίδα, «ο κρίσιμος παράγοντας σε αντιπαραθέσεις όπως αυτή, πέρα από τα μέσα, την ικανότητα των πληρωμάτων και την τακτική, εντοπίζεται στο σύστημα διαχείρισης της κρίσης και στην ικανότητα και ευελιξία στην ταχεία λήψη αποφάσεων». Με νόημα σημείωσε ότι «το αντίστοιχο ελληνικό (σύστημα διαχείρισης κρίσεων) δεν λειτούργησε ούτε στην κρίση των Ιμίων, ούτε στο δυστύχημα της HELIOS 522 στο Γραμματικό (14/8/2005), ούτε στο περιστατικό της δολοφονίας του σμηναγού Ηλιάκη (23/5/2006)».

«Σύμφωνα με την πακιστανική πλευρά, μετά την έναρξη των αεροπορικών προσβολών από τα ινδικά μαχητικά, η ηγεσία της πακιστανικής αεροπορίας, κατόπιν έγκαιρης εξουσιοδότησης από την κυβέρνηση της χώρας, κλιμάκωσε, όπως αναφέρθηκε, τάχιστα από την αποτροπή (deterrence) στην άρνηση (denial), αποδεσμεύοντας άμεσα τους κανόνες εμπλοκής και εξαπολύοντας πυραύλους αέρος – αέρος με κέντρο βάρους σε επίπεδο στρατηγικής τους σχηματισμούς των Rafale, τα οποία εξαπέλυαν όπλα SCALP και Hammer κατά στόχων εδάφους στην πακιστανική ενδοχώρα» εξήγησε ο κ. Καραβίδας. «Ακόμα και αν όλα τα ινδικά πλήγματα ήταν επιτυχή, η επιχείρηση “Σιντούρ” ερμηνεύτηκε συνολικά από τα διεθνή μέσα ως κίνηση χωρίς σαφή στρατηγικό σκοπό, καθώς η Ινδία δεν κατάφερε να επιδείξει αποφασιστική ισχύ, ενώ επικοινωνιακά ηττήθηκε», συνέχισε.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η πηγή. «Εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι η ινδική αεροπορία ήταν πιο διστακτική, ενδεχομένως χωρίς συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, με υποδεέστερη διάταξη μάχης (χωρίς ιπτάμενα ραντάρ), ενώ ίσως ανέμενε τα πακιστανικά μαχητικά να διασχίσουν τη διασυνοριακή γραμμή LOC για να τους επιτεθούν. Αντιθέτως, η πακιστανική αεροπορία ακολούθησε πιο επιθετική τακτική, με ξεκάθαρους κανόνες εμπλοκής, βασιζόμενη σε δικτυοκεντρικό δόγμα, εκμεταλλευόμενη τα όπλα της στα όρια των φακέλων τους, αιφνιδιάζοντας τους Ινδούς».

Εξηγεί δε ότι «σε τέτοιες αποστάσεις, οι μόνοι πύραυλοι αέρος – αέρος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι ο εμβέλειας 145 χλμ. κινεζικός PL-15Ε για το Πακιστάν, καθώς και ο εμβέλειας 200 χλμ. ευρωπαϊκός Meteor για την Ινδία. Ολοι οι υπόλοιποι πύραυλοι (AIM-120C-5 AMRAAM, MICA EM/IR κ.λπ.) δεν έχουν την απαιτούμενη εμβέλεια».

Ο κ. Καραβίδας θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο και τις δικτυοκεντρικές δυνατότητες των αντιμαχόμενων. «Και οι δύο χώρες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη δικτυοκεντρικών δυνατοτήτων και την ασφάλεια των στρατιωτικών επικοινωνιών. Ωστόσο, φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι η πακιστανική πλευρά ήταν αυτή που αξιοποίησε αυτές τις δυνατότητες» σημείωσε.

«Διασύνδεσε τις ικανότερες πλατφόρμες της με τα επίγεια και ιπτάμενα ραντάρ της σε ενοποιημένο δίκτυο, μέσω του εθνικής σχεδίασης και κινεζικής ενσωμάτωσης (κατά τους πακιστανικούς ισχυρισμούς) Link-17, αντίστοιχου του αμερικανικού Link-16. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε πλατφόρμες διαφορετικής προέλευσης, όπως τα κινεζικά μαχητικά J-10CΕ, τα JF-17 Block ΙΙΙ, προϊόν πακιστανικής και κινεζικής σύμπραξης (αμφότερα με ραντάρ AESA ηλεκτρονικής σάρωσης), τα αμερικανικά F-16 και ο πολυπληθής στόλος από τέσσερα κινεζικά ΖDK-03 και εννέα σουηδικά ERIEY, ιπτάμενα ραντάρ, να είναι πλήρως διασυνδεδεμένα με ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης» πρόσθεσε. «Αντίστοιχα, η ινδική πλευρά ναι μεν διαθέτει ικανότητα διασύνδεσης των Rafale, Mirage 2000, MIG-29 και SU-30 -κάθε τύπος μέσω ξεχωριστών ζεύξεων δεδομένων (data link) με το σύστημα διοίκησης και αεροπορικού ελέγχου-, ωστόσο οι διαφορετικές πλατφόρμες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους».

Κατά την πηγή, που συμφωνεί με την κρίσιμη σημασία του Link-17, στο αποτέλεσμα συνέβαλαν «σωρευτικά» και άλλοι παράγοντες. «Η ινδική αεροπορία θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχει αναπτύξει ένα τουλάχιστον ιπτάμενο ραντάρ στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα συμπλήρωνε την εικόνα που ενδεχομένως παρείχαν τα επίγεια ραντάρ. Αυτό θα έβλεπε τα πακιστανικά J-10CE και JF-17 και τις κινήσεις τους, προειδοποιώντας τον σχηματισμό. Δεύτερον, θα έπρεπε να δράσει πιο επιθετικά, εξαπολύοντας πυραύλους Meteor πρώτη, ει δυνατόν. Θα έπρεπε να είχε εφαρμόσει ανάλογες βολές μεγάλης απόστασης, με τη βοήθεια του συστήματος ραντάρ, κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό για το Rafale. Τρίτον, όφειλε να είχε αξιοποιήσει καλύτερα τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ), ενδεχομένως με χρήση κατάλληλων συστημάτων παρεμβολής, ώστε να δυσχεράνει τη δυνατότητα ανίχνευσης των αεροσκαφών της. Τέλος, υπάρχουν πάντα και οι λύσεις “εκτός κυτίου” (out of the box), όπως η χρήση κάποιου αποπροσανατολιστικού γεγονότος, ο αντιπερισπασμός, παραπλανητική επίθεση αλλού κ.ά.»

«Παρά τις καταρρίψεις, δεν μειώνεται η αξία των γαλλικών μαχητικών»

Ζητήσαμε από τους συνομιλητές μας να σχολιάσουν εάν τα Rafale αποδείχθηκαν κατώτερα του αναμενομένου. «Ακόμα λοιπόν και αν οι φημολογούμενες καταρρίψεις είναι αληθινές, αυτό σε τίποτε δεν μειώνει την αξία του Rafale ως οπλικού συστήματος. Διαθέτει την ίδια δυνατότητα παθητικής εξαπόλυσης του βλήματος που χρησιμοποίησαν οι Πακιστανοί» απάντησε ο Στέφανος Καραβίδας.

Ο επισμηναγός (Ι) ε.α. Στέφανος Καραβίδας

«Πολύ απλά, η πέραν του ορίζοντα μάχη αλλάζει σε τέτοιον βαθμό, που τα περιθώρια αντίδρασης είναι τόσο περιορισμένα, ώστε σημασία έχει πλέον σε ποια πλευρά θα αποδεσμευτούν πρώτα οι κανόνες εμπλοκής, ώστε να έχει δυνατότητα πρώτης εξαπόλυσης βλημάτων (FLO: First Launch Opportunity)» συμπλήρωσε.

Η πηγή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρώτης εξαπόλυσης βλημάτων, προσέθεσε άλλη μία διάσταση. «Επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο: ότι σε μια εναέρια σύγκρουση μεταξύ δύο ικανών αντιπάλων με σοβαρή αεράμυνα εκατέρωθεν, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κατάρριψης αεροσκαφών… Οπότε, ποιος κερδίζει; Αυτός που κατέρριψε τα περισσότερα; Τότε οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να συγκαταλέγονται μεταξύ των νικητών του Β’ ΠΠ, καθώς απώλεσαν τα τριπλάσια μαχητικά σε σχέση με όσα κατέρριψαν συνολικά».

Tags: RAFALEΑΜΥΝΑΑΠΟΨΗΓΕΑΔΙΕΘΝΗΖΟΡΖΟΒΙΛΗΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Προηγούμενο Άρθρο

«ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»: ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Κινηματογραφική ταινία του 1970 (ΒΙΝΤΕΟ)

Επόμενο Άρθρο

Το Μαξίμου παίρνει την αρμοδιότητα των εξοπλισμών από το Άμυνας

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ

«Ακτινογραφία» στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα

«Ακτινογραφία» στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα

4 Μαρτίου, 2025
160
Τα μυστικά για εξαγορά πλασματικών ετών για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Η Εθνική Άμυνα είναι ακριβό σπορ

9 Απριλίου, 2025
289
Ποια προβλήματα αγνοεί η «Ατζέντα» 2030–Οι Έλληνες Στρατιωτικοί έχουν να πάρουν αύξηση από το 2009

Ποια προβλήματα αγνοεί η «Ατζέντα» 2030–Οι Έλληνες Στρατιωτικοί έχουν να πάρουν αύξηση από το 2009

23 Φεβρουαρίου, 2025
238
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για Αναδρομικά Αποστράτων 27μηνών Ν.4093/12 στις κύριες συντάξεις!!!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για Αναδρομικά Αποστράτων 27μηνών Ν.4093/12 στις κύριες συντάξεις!!!

4 Φεβρουαρίου, 2025
1.5k
«Ήπειρος» και «Λεωνίδας» δίνουν λύση καταστρέφοντας κατά σμήνη τουρκικά drones – Οι κινήσεις της Ελλάδας

«Ήπειρος» και «Λεωνίδας» δίνουν λύση καταστρέφοντας κατά σμήνη τουρκικά drones – Οι κινήσεις της Ελλάδας

16 Μαρτίου, 2025
409
«Γιατί να πάει ο γιός μου στο στρατό; Να πάνε αυτοί που θέλουν»

«Γιατί να πάει ο γιός μου στο στρατό; Να πάνε αυτοί που θέλουν»

12 Ιανουαρίου, 2025
40
Επόμενο Άρθρο
Το Μαξίμου παίρνει την αρμοδιότητα των εξοπλισμών από το Άμυνας

Το Μαξίμου παίρνει την αρμοδιότητα των εξοπλισμών από το Άμυνας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα Άρθρα

Στη δημιουργία drone – καμικάζι με τεχνητή νοημοσύνη προχωρούν οι Ελληνικές ΕΔ

Στη δημιουργία drone – καμικάζι με τεχνητή νοημοσύνη προχωρούν οι Ελληνικές ΕΔ

1 Ιουλίου, 2025
Ορκωμοσία 6 Εφέδρων Ανθυπολοχαγών κατόχων διδακτορικού διπλώματος στο ΕΛΚΑΚ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ορκωμοσία 6 Εφέδρων Ανθυπολοχαγών κατόχων διδακτορικού διπλώματος στο ΕΛΚΑΚ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

1 Ιουλίου, 2025
Πάνε ταμείο μέχρι τέλος του χρόνου ένστολοι, Συνταξιούχοι-ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ – Στη ΔΕΘ αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις

Πάνε ταμείο μέχρι τέλος του χρόνου ένστολοι, Συνταξιούχοι-ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ – Στη ΔΕΘ αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις

30 Ιουνίου, 2025
Ορκωμοσία 64 Νέων Σημαιοφόρων ΠΝ και 29 ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Τάξεως 2025 (ΦΩΤΟ)

Ορκωμοσία 64 Νέων Σημαιοφόρων ΠΝ και 29 ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Τάξεως 2025 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

27 Ιουνίου, 2025
Ορκίστηκαν και έλαβαν τα ξίφη τους 226 νέοι Ανθυπολοχαγοί ΣΣΕ Τάξεως 2025 «Αντιστράτηγος Στυλιανός Καλμπουρτζής» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ορκίστηκαν και έλαβαν τα ξίφη τους 226 νέοι Ανθυπολοχαγοί ΣΣΕ Τάξεως 2025 «Αντιστράτηγος Στυλιανός Καλμπουρτζής» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

27 Ιουνίου, 2025

Πρόσφατα σχόλια

  • Mike στο Τα δύο «μυστικά» της 4ης Belh@rra (ΓΡΑΦΗΜΑ)
  • Νικόλαος Αθανασιαδης στο «Σύγχρονος Μαχητής»: Τα πρώτα βήματα με την αναβάθμιση των G3 και ο μακρύς δρόμος που έχει να διανύσει
  • άρχοντας στο Σε ποια ΑΤΜ μπορείτε να κάνετε ανάληψη μετρητών χωρίς να έχετε μαζί την κάρτα σας
  • staratalogia@gmail.com στο Μεταθέσεις Υπαξιωματικών: Καθυστέρηση στο γραφείο ΥΦΕΘΑ Δαβάκη–Τι συμβαίνει
  • Συμπληρωματική Προκήρυξη εισαγωγής ιδιωτών στις Σχολές Αστυνομίας με το σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 – ΣΤΑΡΑΤΑΛΟΓΙΑ «ΑΔΕΛΦΑΚΙ» στο Αναρτήθηκε η Προκήρυξη Εισαγωγής Ιδιωτών στις Αστυνομικές Σχολές–Πόσοι εισάγονται–Προσόντα–Προθεσμίες

Το staratalogia.com («αδελφάκι» του statatalogia.gr) είναι ιστοσελίδα που ασχολείται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τους Αποστράτους των, καθώς και με χρηστικά θέματα από την καθημερινότητα και την οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ

Facebook-f X-twitter Instagram Youtube Tiktok

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • staratalogia@gmail.com
  • Copyright 2025 - ΣΤΑΡΑΤΑΛΟΓΙΑ
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • ΑΠΟΨΗ

Copyright © 2025 ΣΤΑΡΑΤΑΛΟΓΙΑ.