Το «αντίδοτο» που αναζητά η Άγκυρα απέναντι στα ελληνικά Rafale, το σχέδιο αγοράς Eurofighter και ο παράγοντας Γαλλία
Σταύρος Ιωαννίδης
Την αποδέσμευση των πυραύλων αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς Meteor φαίνεται να θέτει ως όρο για την απόκτηση των μαχητικών Eurofighter Typhoon η Άγκυρα και σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα La Tribune, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δοκιμάσει τις σχέσεις Αθήνας – Παρισιού. Εδώ και αρκετούς μήνες, η Τουρκία αναζητεί «αντίδοτο» απέναντι στα ελληνικά Rafale και πλέον βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Οπως και τα Rafale, τα Eurofighter είναι πιστοποιημένα να φέρουν ισχυρά όπλα αεροπορικής υπεροχής, όπως ο πύραυλος Meteor, για την εξαγωγή του οποίου απαιτείται άδεια από τη Γαλλία.
Άδεια εξαγωγής
Έπειτα από διαβουλεύσεις που κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια, η Τουρκία φαίνεται πως κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις του Βερολίνου που είχε θέσει εμπάργκο στην πώληση των EF-2000 και έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη, μπορεί να προχωρήσει στην απόκτηση 40 μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς Eurofighter Typhoon. Το ευρωπαϊκό μαχητικό κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία βρετανικών, γερμανικών και ιταλικών εταιρειών και για την πώλησή του απαιτείται ειδική άδεια και από τις τρεις χώρες.
Ωστόσο, για να ανταγωνιστεί τα ελληνικά Rafale, το Eurofighter χρειάζεται τον πύραυλο Meteor ο οποίος κατασκευάζεται από την MBDA, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία. Όπως και με την πλατφόρμα (Eurofighter Typhoon) έτσι και με το όπλο (Meteor) η εξαγωγή του απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της κοινοπραξίας. Κι ενώ η έγκριση του Λονδίνου και της Ρώμης θεωρείται δεδομένη από την Άγκυρα, το Παρίσι δείχνει να «ζυγίζει» τις κινήσεις του ενόψει των επιπτώσεων που θα έχει η πιθανή πώληση του όπλου στις ελληνογαλλικές σχέσεις, οι οποίες διέπονται από τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2021.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν το Παρίσι θα υποκύψει στις πιέσεις του Λονδίνου για την αποδέσμευση του πυραύλου ώστε να προχωρήσει η πώληση των 40 Eurofighter στην Τουρκία, πρωτοβουλία της οποίας «ηγείται» η Βρετανία. Πάντως, τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν πριν από λίγες ημέρες ότι Βρετανοί αξιωματούχοι κατάφεραν να πείσουν τους Γάλλους ομολόγους τους, εξασφαλίζοντας την άδεια εξαγωγής του Meteor στην Τουρκία, αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο, βρετανικά Eurofighter προσγειώθηκαν στην Άγκυρα ώστε να επιθεωρηθούν από τα κλιμάκια της τουρκικής αεροπορίας.
Ο πύραυλος
Την απόκτηση των Meteor είχε θέσει και η Ελλάδα ως προϋπόθεση για την απόκτηση των Rafale από τη γαλλική Dassault. Με την προσθήκη των μαχητικών αλλά και του πυραύλου στο ελληνικό οπλοστάσιο, οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας εκτοξεύτηκαν, ανοίγοντας θεαματικά την ψαλίδα σε σχέση με την Τουρκία, η οποία δεν διαθέτει όπλο με αντίστοιχες προδιαγραφές.
Ο Meteor είναι όπλο που προσδίδει αεροπορική υπεροχή στον χρήστη του καθώς έχε τη δυνατότητα να προσβάλει ιπτάμενο στόχο σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα, με τη ζώνη μηδενικής διαφυγής (no escape zone) να τοποθετείται στα 60 χιλιόμετρα. Ενα «game changer» όπλο που δίνει στην Πολεμική Αεροπορία τη δυνατότητα να επιβάλει άρνηση περιοχής, «κλειδώνοντας» το Αιγαίο.
Μετά την «έξωση» της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και την άφιξη των πρώτων Rafale στην Τανάγρα, η Αγκυρα ξεκίνησε να αναζητεί τρόπους ώστε να μειώσει τη χαοτική διαφορά ανάμεσα στις δύο αεροπορίες. Η αγορά ρωσικών αεροσκαφών θα πήγαινε την τουρκική αεροπορία χρόνια πίσω εξαιτίας της ασυμβατότητας με τα νατοϊκά συστήματα, τα Rafale ήταν εκτός συζήτησης και έτσι, μετά το «εμπάργκο» των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόκτηση των S-400, η επιλογή των Eurofighter ήταν σχεδόν αναμενόμενη.
Αν και η Τουρκία έχει τους αριθμούς, η Ελλάδα στοχεύει στη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα Rafale και μελλοντικά τα F-35. Ωστόσο, η πιθανή αποδέσμευση του Meteor στην Άγκυρα, με την προσθήκη των EF-2000, θα μειώσει σημαντικά την ψαλίδα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr