Η πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) για το επίδομα επικινδυνότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αποκάλυψε μία πτυχή για την κατάσταση του Ελληνικού Στρατού που σόκαρε όσους μελετούν τα στοιχεία.
Η αιτιολογική έκθεση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι, η αύξηση θα αφορά 79.677 στρατιωτικούς. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι αυξήσεις θα δοθούν σε όλους τους στρατιωτικούς από τον Ιούλιο του 2025 και θα έχουν προσληφθεί 2.000 ΕΠΟΠ, φαίνεται ότι ο αριθμός του στρατεύματος μειώνεται σοβαρά μέσα σε έναν χρόνο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο IISS, το προσωπικό του στρατεύματος στην Ελλάδα το 2023 ήταν 81.600 στελέχη. Το IISS, που θεωρείται διεθνώς έγκυρη δεξαμενή σκέψης στον τομέα της Άμυνας, παρέχει στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι, η μείωση αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Πριν λίγο καιρό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε αναφερθεί σε γενναίες μειώσεις προσωπικού, παρουσιάζοντας την αναδιάρθρωση του στρατεύματος που περιέχει η «Ατζέντα 2030», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι, η τρέχουσα αναλογία αξιωματικών προς υπαξιωματικούς στον Ελληνικό Στρατό είναι 1:1, ενώ διεθνώς είναι 1:9.
Κουνούν μαντήλι
Την ίδια ώρα οι παραιτήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνονται ανησυχητικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, οι παραιτήσεις μόνο στο Πολεμικό Ναυτικό διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τις 112 από 57 πέρυσι.
Παράλληλα, οι στρατιωτικές σχολές έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους, με το 40% των θέσεων να παραμένει κενό, ενώ τις εγκαταλείπει το 25% των πρωτοετών.
Κύριες αιτίες των παραιτήσεων είναι οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, η ελαστικοποίηση του ωραρίου και η έλλειψη σεβασμού στην προσωπική ζωή των στρατιωτικών.
Ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης, όλοι οι γνωρίζοντες τα του στρατού συμφωνούν ότι, η μείωση του στρατεύματος δεν είναι απλώς μία στατιστική αλλαγή. Είναι μία βαθιά στρατηγική αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος, που μάλλον υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
ΠΗΓΗ: ONEVOICE 09/02/2025 – Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.com]