Επισυνάπτονται σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΑ «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις»
Τι αλλάζει για τους άνδρες και τις γυναίκες των ΕΔ με το νομοσχέδιο;
- Ουσιαστική αύξηση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν απορροφημένο στη διοικητική απασχόληση, σε εργασίες άσχετες με τη θεραπεία ασθενών. Αυτό συνεπάγεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των τραυματιών.
- Υγειονομική κάλυψη Μονάδων, που σήμερα δεν διαθέτουν στρατιωτικό ιατρό, με εξειδικευμένους ΕΠΟΠ Διασώστες.
- Δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας.
- Εξορθολογισμός στελέχωσης Βρεφονηπιακών Σταθμών από αξιωματικούς που κατά προτεραιότητα είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
- Δυνατότητα νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποκατάσταση της υγείας τους.
- Κάλυψη οδοιπορικών εξόδων στελεχών, που έχουν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης φρουράς από αυτή στην οποία υπηρετούν.
- Απλούστευση διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης υγειονομικών δαπανών των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την άμεση αποζημίωσή τους.
- Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
- Δυνατότητα συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς για τα στελέχη, ενώ σήμερα μπορούν να τους συνταγογραφούν μόνο οι στρατιωτικοί ιατροί.
- Μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης μελών των οικογενειών των στρατιωτικών, που πάσχουν από πλήρη κώφωση χωρίς ανάπτυξη ομιλίας, νοητική αναπηρία, βαριά σωματική ή ψυχική αναπηρία ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
- Λειτουργία οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου.
- Οργάνωση Κέντρου Ειδικής Φροντίδας παιδιών και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
- Σύσταση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Παροχή δυνατότητας διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καταβάλλοντας τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
- Παροχή δυνατότητας επιλογής ιδιώτη ιατρού από τα στελέχη των ΕΔ.
- Καθιέρωση απογευματινής λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ.
Τι αλλάζει για την Υπηρεσία με αυτό το νομοσχέδιο;
- Εξορθολογισμός κοστολόγησης υγειονομικών υπηρεσιών των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ, με στόχο την αύξηση των εσόδων τους και την αποδοτικότερη λειτουργία τους.
- Εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας στρατιωτικών νοσοκομείων με απόδοση ΑΦΜ και υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος και έκδοσης ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
- Καθιέρωση διακλαδικών προμηθειών υγειονομικού υλικού, για την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας
- Σύσταση ειδικού λογαριασμού έργων υγειονομικής υποδομής, με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.
- Καθιέρωση δεικτών ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ.Α.Ε.), με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα.
- Δυνατότητα εξ αποστάσεως λειτουργίας υγειονομικών επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων.
- Διακλαδική χρήση υγειονομικών υποδομών, με αξιοποίηση ακριβών ιατρικών εργαλείων από όλο το προσωπικό ανεξαρτήτως Κλάδου προέλευσης.
- Δυνατότητα διακλαδικής στελέχωσης των μεγάλων στρατιωτικών νοσοκομείων για την κάλυψη των κενών μέσα από την υπερκάλυψη θέσεων μιας ειδικότητας σε άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο.
- Αύξηση ποσοστού στελέχωσης στρατιωτικών νοσοκομείων.
- Θωράκιση προνοσοκομειακής φροντίδας των Μονάδων με την ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη.
- Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ενίσχυσης των οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου, με την πρόβλεψη δημιουργίας και διαχείρισης πωλητηρίου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και με τη δυνατότητα έκδοσης, παραγωγής και πώλησης συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων και εκπαιδευτικού υλικού, όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.
- Τέλος, επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων των Αξιωματικών μέσω της καθιέρωσης του θεσμού των μελών Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ) για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στο πρότυπο του «Professor of Practice», που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (National Defense University), γεγονός που βρίσκει σύμφωνη τη στρατιωτική ακαδημαϊκή κοινότητα.
Τι ΔΕΝ προβλέπει το νομοσχέδιο;
- Σύσταση Κοινού Υγειονομικού Σώματος
- Κατάργηση / ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων
- Μεταφορά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Συγχώνευση / ενοποίηση υγειονομικών δομών / υπηρεσιών
- Στελέχωση Εξειδικευμένων Κλαδικών Μονάδων από διαφορετικούς Κλάδους (π.χ. στελέχωση φρεγάτας με υγειονομικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς)
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Ή ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΚΑΙ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΓΙΑ-ΤΟ-ΣΧΕΔΙΟ-ΝΟΜΟΥ-ΤΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΕΘΝΙΚΗΣ-ΑΜΥΝΑΣΔείτε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το νομοσχέδιο εδώ.