You are currently viewing Αποκατάσταση χρόνιων αδικιών προαγωγής χιλιάδων στελεχών ΣΞ και μείωση συχνών μεταθέσεων που επιβαρύνουν τον Π/Υ

Αποκατάσταση χρόνιων αδικιών προαγωγής χιλιάδων στελεχών ΣΞ και μείωση συχνών μεταθέσεων που επιβαρύνουν τον Π/Υ

Ο Βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως αναφορά (830/17-01-2025) την επιστολή του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) σχετικά με τη Βελτίωση του Θεσμικού Πλαισίου σχετικά με την Εκτέλεση του Χρόνου Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας στο Στρατό Ξηράς

Σύμφωνα με την επιστολή «η έλλειψη επαρκών διαθέσιμων θέσεων, ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς, περιορίζει τη δυνατότητα πολλών στελεχών να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο, οδηγώντας σε συχνές μεταθέσεις που διαταράσσουν τόσο την υπηρεσιακή σταθερότητα όσο και την οικογενειακή τους ζωή».

Επισημαίνεται ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν αναγνωρίζει αρκετές διοικητικές θέσεις, όπως αυτές σε στρατιωτικά πρατήρια, λέσχες, και υποστηρικτικές μονάδες, ως θέσεις που μπορούν τα στελέχη να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος ζητά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

α. Την τροποποίηση του Ν.3883/202 ώστε:

Να αναθεωρηθεί ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης, ως προσόν για προαγωγή. Για παράδειγμα, για τον Ανθυπολοχαγό, τον Υπολοχαγό και τον Λοχαγό προτείνει να είναι το ένα έτος ως ελάχιστος χρόνος διοίκησης Διμοιρίας ή Ουλαμού, Λόχου ή Ίλης ή Πυροβολαρχίας αντίστοιχα.

Επίσης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), προτείνεται η δυνατότητα προαγωγής από τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη στον βαθμό του Συνταγματάρχη για όσους κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ με τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου παραμονής, χωρίς την απαίτηση συμπλήρωσης Χρόνου Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας.

Για τα στελέχη που προάγονται αναδρομικά, προτείνεται να υπολογίζεται ο χρόνος που μεσολάβησε από την ημερομηνία προαγωγής μέχρι την έκδοση της εγκυκλίου διαταγής ως χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας στον νέο βαθμό.

β. Επιπλέον προτείνει την τροποποίηση της ΠαΔ 4-25/2005 έτσι ώστε:

Να θεσμοθετηθεί η συμπλήρωση του απαιτούμενου Χρόνου Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας για όσους αναλαμβάνουν θέσεις διοικητών, διευθυντών σε μονάδες, στρατιωτικά καταστήματα, στρατιωτικές λέσχες οπουδήποτε εφόσον η θέση προβλέπεται για τον βαθμό τους.

Να δοθεί η δυνατότητα ανεξάρτητα του βαθμού που φέρουν σε όσους ασκούν τεχνικές ειδικότητες, τους αρχιτεχνίτες, τους Φροντιστές και σε όσους έχουν λάβει εξειδίκευση πληροφοριών και εκτελούν καθήκοντα έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τα σχολεία εφαρμογής ειδικοτήτων για τους τεχνικούς, φροντιστές και το σχολείο πληροφοριών να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο Χρόνο Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας, εκτελώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, ανεξαρτήτως του βαθμού που κατέχουν.

Να δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης εξ ολοκλήρου του απαραίτητου χρόνου διοίκησης σε όλους τους βαθμούς, για όλους τους απόφοιτους ΣΜΥ που έχουν μεταταχθεί στο σώμα των αξιωματικών Υγειονομικού με την ειδικότητα του νηπιαγωγού και εκ τούτου υπηρετούν δικαίως σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ως οργανική θέση.

Για την προαγωγή στο βαθμό του Επιλοχία να υπάρχει πρόβλεψη ότι η συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας δύναται να εκτελεστεί οπουδήποτε και κατά την φοίτηση στα σχολεία εφαρμογής

Οφέλη των Προτεινόμενων Ρυθμίσεων: «Με την εφαρμογή αυτών των αλλαγών, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και θα μειωθούν οι συχνές μεταθέσεις που επιβαρύνουν το προϋπολογισμό. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν μπορούν να διατεθούν για τη βελτίωση των υποδομών , των εγκαταστάσεων, της συντήρησης των μέσων, καθώς και για την ενίσχυση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού», καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΑΣΜΥ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΣΜΥ ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση